maandag 29 mei 2017

Brood met een voordeeg

Het voordeel van een voordeeg is, dat je minder gist hoeft te gebruiken. Je deeg zakt dan niet zo snel in als je het iets langer moet laten rijzen. Toen ik pas op de IJzertijdboerderij in Dongen brood bakte in de leemoven, kwam dat goed van pas. Ik was toen nog niet zo bedreven in het werken met desem i.p.v. droge gist. Desemdeeg moet ongeveer 2 x 4 uur rijzen, dat komt mooi uit want dan kan de oven ondertussen lekker heet gestookt worden.

Het volgende recept gebruik ik als ik thuis gistdeeg voorbereid dat pas na een aantal uren gebakken kan worden:

De avond ervoor maak ik een voordeeg van:
425 gram bloem
230  gram water
3,5 gram droge gist

De volgende ochtend maak ik het deeg van:
het voordeeg
1575 gram bloem
1030 gram water
40 gram zout
6 gram droge gist

Als ik op de boerderij aankwam, verdeelde ik het brood over de vormen zodat het de 2e rijs kon doen. Daarna de oven een uurtje of 2 stoken en dan de broden erin.

Ditzelfde deeg gebruik ik ook als ik met de kinderen 'brood op stok' maak. Het hoeft dan niet gevormd te worden. Hiervoor in de plaats draai ik kleine balletjes van het deeg. Ik schat dat ze ca. 50 gram zijn. Deze balletjes worden later tussen de handen tot slangetjes gerold. Daarna kunnen ze rond een natte stok gedraaid worden en boven hete kooltjes gaar geroosterd worden. Pas op voor het verbranden van het brood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten